Loading...

Cifa-Zoomlion vlasnik Ginisovog rekorda za najvišu auto beton pumpu dužine 101m | YUSCO | YUSCO

Cifa-Zoomlion vlasnik Ginisovog rekorda za najvišu auto beton pumpu dužine 101m

Oni su oborili prethodni rekord od 86m, koji je držao protivnik Zoomliona u industriji betonskih pumpe, Sany. Pre ove pumpe, Zoomlion je bio nosilac rekorda, sa pumpom od 80m.

Ovaj poduhvat je rezultat saradnje italijanskih i kineskih inženjera i predstavljen je u sedištu Zoomlion-a u industrijskom gradu Changsha, Kina.

Pumpa ima sedam krakova, poslednja četiri kraka su izgrađena od karbonskih vlakana. Pumpa je montirana na običnoj šasiji vozila, a ne na specijalnom vozilu, što znači da će biti u skladu sa maksimalnim dimenzijama i gabaritima za drumski transport.

"Karbon koji se koristi u pumpi Zoomlion-Cifa 101 ima visok modul elastičnosti i veoma je drugačiji materijal od onog koji je do sada korišćen u opsegu Carbotech-a", rekao je Mauro Cortellini, tehnički menadžer u Cifi.

"Postoji očigledno mnogo drugih inovativnih rešenja, koje ćemo proceniti na internoj fazi testiranja."

Prema Cifi, preko 60 zaposlenih radilo je puno radno vreme na projektu, od faze projektovanja do proizvodnje i montaže.

"Zoomlion nas je zamolio da napravimo najvišu pumpu na svetu", izjavio je Alessandro Macera, glavni proizvodni menadžer na odseku za istraživanje i razvoj u Senagouu, Italija "i mi smo bili angažovani na neverovatnom poduhvatu saradnje sa našim kineskim kolegama od marta.

Tim Čangša se bavio strukturalnim i hidrauličkim aspektima, dok se italijanski tim fokusirao na strukturu i izračunavanja za četiri karbonska kraka ".

Prezentacijski događaj, koji je do poslednjeg trenutka čuvao u tajnosti, održan je tokom proslave 20. godišnjice Zoomliona krajem septembra.

Dok pumpa ostaje u fazi prototipa, ona će se uzeti u obzir za proizvodnju na masovnom tržištu, rekao je Davide Cipolla, generalni direktor kompanije Cifa.

Da li će ovaj podvig biti izjednačen ili premašen od strane Zoomlionovog suparnika Sanija, ostaje da se vidi, ali je bilo govora u industriji da Sani ima pumpu od preko 100 metara, što bi otkrio u slučaju da izgubi status Svetskog rekordera.

Za napomenu, rekord za najvišu vertikalnu pumpu je 606m, a drži ga Putzmeister (sada Sany) sa svojom pumpom u Burj Khalifi u Dubaiju.

Svetski rekord za pumpanje betona na najvećoj visini drži Schwing-Stetter, 715m, koji je postavljen u Parabatskom projektu hidroelektrane u Indiji u avgustu 2009. Pumpa od 1550 metara bila je na 30 stepeni.